Wellington uit Ketelmeer deels geborgen

De cockpit en andere onderdelen van een Britse Wellington bommenwerper zijn al naar boven gehaald. Het team vliegtuigberging zoekt samen met medewerkers van de EOD en een aannemersbedrijf naar restanten van het toestel dat in 1943 neerstortte in het IJsselmeer. De berging duurt nog tot 16 mei.

Het team vliegtuigberging (onderdeel van het Logistiek Centrum Woensdrecht) startte eind vorige maand met het bergen van de Wellington bommenwerper. Het toestel van de Britse Luchtmacht werd in de nacht van 25 op 26 juni 1943 door een Duitse nachtjager neergehaald. Omdat het vliegtuigwrak nabij een vaargeul ligt en er vermoedelijk explosieven aanwezig zijn, is door de gemeente Dronten besloten om het vliegtuig te bergen.

Bergingswerkzaamheden
Bij een eerder onderzoek in het gebied van 100 x 100 meter, trof de Defensie Duikgroep mogelijke brokstukken aan. Vanaf een ponton speurt het team vliegtuigberging nu elke vierkante meter minutieus af met een gps-aangestuurde kraan (foto). Zo slaan ze geen stukje van de bodem over.

Met deze GPS-aangestuurde kraan wordt het gebied minitieus doorzocht (Foto: Ministerie van Defensie)

Met deze GPS-aangestuurde kraan wordt het gebied minitieus doorzocht (Foto: Ministerie van Defensie)

Op zoek naar overblijfselen vliegtuigbemanning
Naast medewerkers van de EOD, PVE CBRNe, de bergingsdienst en het aannemersbedrijf is ook een medewerker van de Bergings- en Identificatie Dienst aanwezig. Deze medewerker controleert op aanwezigheid van menselijke resten. De vijfkoppige bemanning van de Wellington bommenwerper is bij de crash om het leven gekomen. Het lichaam van één van de bemanningsleden is op 5 juli 1943 bij Urk aangespoeld. Van de vier overige bemanningsleden zijn de stoffelijke resten nooit gevonden. Zij staan nog als vermist geregistreerd.

Er kwam al heel wat materiaal van de Britse bommenwerper naar boven (Foto: Ministerie van Defensie)

Er kwam al heel wat materiaal van de Britse bommenwerper naar boven (Foto: Ministerie van Defensie)

Bron:
Website Ministerie van Defensie

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>