Vliegtuig uit WOII in IJsselmeer had Poolse bemanning (SGLO T1023)

De Engelse bommenwerper die momenteel wordt geborgen in het IJsselmeer, blijkt van het Poolse 305 RAF Squadron te zijn. De R1322 Vickers Wellington Mark Ic werd met een volledig Poolse bemanning aan boord neergeschoten boven het IJsselmeer in de nacht van 8 op 9 mei 1941, meldt Omrop Fryslân.

Voor de berging is een deel van het IJsselmeer (@ANP)

Voor de berging is een deel van het IJsselmeer (@ANP)

Het toestel was onderweg van Engeland naar Bremen in Noord-Duitsland toen het werd neergehaald door een Duitse nachtjager. Tijdens de berging is een stuk van het toestel gevonden met de code R1322 erop. Ook lag er een koptelefoon met de naam van een Pools bemanningslid.
Bommen

De stoffelijke resten die in het wrak zijn gevonden worden naar Soesterberg gebracht voor onderzoek door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. De namen van de bemanningsleden worden pas vrijgegeven als de familie op de hoogte is gebracht.

Morgen worden de vier bommen van het vliegtuig ontmanteld door de opruimingsdienst EOD. Tijdens het demonteren van de bommen geldt een vaar- en vliegverbod voor een deel van het IJsselmeer. De explosieven worden aan land gebracht en volgende week tot ontploffing gebracht.

De bergingsoperatie is nu twee weken bezig en zal nog maximaal twee weken duren. Voor de berging is een stukje IJsselmeer drooggelegd.

Bron:
NOS

Also see:
Wellington R1322 (SGLO T1023)
Juni 2016: Stuk IJsselmeer droog voor berging Wellington R1322
Augustus 2016: Stuk IJsselmeer drooggelegd om WOII vliegtuig te bergen
Augustus 2016: Geladen machinegeweren na ruim 70 jaar uit IJsselmeer
September 2016: Vliegtuig uit WOII in IJsselmeer had Poolse bemanning
Maart 2017: Boek: Lest we forget -de berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>