Stuk IJsselmeer droog voor berging Wellington R1322 (SGLO T1023)

Een team van bergers legt in augustus een afgedamd stuk van het IJsselmeer droog om een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog te bergen. Het is de eerste keer dat op deze manier een toestel wordt geborgen.

Het gaat om de Vickers Wellington R1322 (SGLO T1023) die in de nacht van 8 op 9 mei 1941 door de Duitsers werd neergehaald en zo’n 12 kilometer ten zuiden van Lemmer in het IJsselmeer kwam. Aan boord zouden nog resten van enkele bemanningsleden zijn, ook zou het toestel nog bommen aanboord hebben. De gemeente De Fryske Marren, samen met de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, verantwoordelijk voor de berging, lichtte de operatie vrijdag 17 juni toe.

Item van omroep Friesland, speelduur 2 minuten:

Het toestel werd in 2014 gevonden bij onderzoek voorafgaand aan het winnen van zand. ,,We gaan over tot berging omdat net op die plaats de zandwinning plaats moet vinden”, aldus burgemeester Fred Veenstra. ,,Daarnaast weten we nu zeker dat er twee bommen liggen en moeten we vanuit het oogpunt van veiligheid ook tot berging overgaan.”

Op 15 kilometer afstand van de haven van Lemmer start begin augustus het opspuiten van een damwand rondom het toestel. Het gaat om een wand van 25 bij 36 meter. Hierna kan het water op de plek worden weggepompt.

Als alles volgens plan verloopt, wordt 22 augustus begonnen met de daadwerkelijke berging. De gemeente gaat ervan uit dat die operatie maximaal vier weken duurt. De bergers werken vanaf een ponton.

Also see:
Wellington R1322 (SGLO T1023)
Juni 2016: Stuk IJsselmeer droog voor berging Wellington R1322
Augustus 2016: Stuk IJsselmeer drooggelegd om WOII vliegtuig te bergen
Augustus 2016: Geladen machinegeweren na ruim 70 jaar uit IJsselmeer
September 2016: Vliegtuig uit WOII in IJsselmeer had Poolse bemanning
Maart 2017: Boek: Lest we forget -de berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer

3 comments to Stuk IJsselmeer droog voor berging Wellington R1322 (SGLO T1023)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>