Startbaan vliegveld Havelte in ere hersteld

De grote startbaan in het Holtingerveld bij het Drentse Havelte kreeg eind februari een opknapbeurt, het open karakter is weer terug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog landden en vertrokken hier vliegtuigen.
De grote startbaan

De grote startbaan is een voormalige start- en landingsbaan die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is aangelegd als onderdeel van het militaire vliegveld Havelte. Na de oorlog is de startbaan spontaan in een prachtig stukje natuur veranderd. Door het gebruik van verschillende steen- en grondsoorten bij de aanleg, groeien er veel bijzondere planten. Bijvoorbeeld vier soorten orchidee├źn, maar ook maanvarens, echte guldenroede en ratelaar. Deze planten trekken op hun beurt veel vlinders en insecten aan.
Herstel

De afgelopen vijftig jaar raakte de startbaan steeds meer begroeid met bomen en struiken. Hierdoor verdwenen veel plantensoorten. Om de bijzondere natuur te redden hebben boswachters van Natuurmonumenten in drie opeenvolgende jaren een groot aantal bomen verwijderd. In overleg met omwonenden zijn karakteristieke bomen gespaard. De startbaan is hierdoor veel opener geworden. Hierdoor kan je nu weer voorstellen dat er ooit vliegtuigen konden landen en opstijgen. De zeldzame planten en dieren krijgen weer licht en ruimte en de kans om zich verder uit te zaaien.
Zelf bekijken

De grote startbaan ligt langs de wandelroute die start bij de nieuwe schaapskooi in de Holtingerpoort bij Havelte. Loop deze route met de routeapp van Natuurmonumenten! Onderweg kom je veel sporen uit de Tweede Wereldoorlog tegen.

Bron:
Website Natuurmonumenten 6 maart 2014

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>