Samenwerking tussen Urk in Oorlogstijd en De Koffiebar een feit.

Afgelopen dinsdag 1-11-2016 was het eindelijk zover, Urk in Oorlogstijd en Stichting Koffiebar Urk zetten hun handtekening onder het huurcontract. Hiermee voorziet de koffiebar stichting Urk in oorlogstijd van opslag en werkruimte.

Al sinds zijn jeugd is Pieter Hoekstra 37 jaar, oprichter stichting Urk in oorlogstijd bezig met het onderwerp de Tweede Wereldoorlog.
Wat begon als een hobby op een zolderkamer groeide uit tot een semi-proffesionele collectie oorlogsmateriaal. In 2007 werd de eerste grote stap gezet met de oprichting van stichting Urk in Oorlogstijd.

“Vanaf dat moment was ik al op zoek naar een goede opslagruimte. Dit omdat mijn verzameling groeide, maar de opslag ruimte niet”. Dubbele gezinsuitbreiding in 2016 noodzaakte hem  om snel op zoek te gaan naar bergruimte. In overleg met de gemeente (Urk) zijn meerdere locaties meerdere locaties besproken. Uiteindelijk viel de keuze op een ruimte in de ‘Koffiebar’. 

Deze keuze is niet verrassend,als je de afwegingen kent. Urk in Oorlogstijd had eerder in samenwerking met Jongeren Opvang Werk (JOW) in de koffiebar meerdere tentoonstellingen georganiseerd. Het gebouw is goed toegankelijk en bereikbaar, en voorzien van vele faciliteiten.
In de koffiebar huurt Urk in Oorlogstijd nu bergruimte. Hoekstra vervolgt: “Wat ons vooral erg aanspreekt is dat wij nu niet alleen het materiaal veilig kunnen opbergen, maar ook makkelijker kunnen laten zien. Tevens is er genoeg ontvangstruimte.” 

In de koffiebar is ook ruimschoots ruimte aanwezig om, wanneer nodig, een tentoonstelling in te richten. “Hier kan een schoolklas makkelijk ontvangen worden, en kunnen wij het verhaal over de oorlog zo goed mogelijk naar voren brengen”. Doordat dit alles onder één dak plaatsvindt scheelt het ons veel tijd, dit is ook nodig aangezien het vaak onder werktijd gebeurt.

Stille wens
Het enige wat nog ontbreekt is een professionele vitrine kast. In samenwerking met de clubkas actie van de Rabobank, kunnen leden van de bank de stichting helpen. “Voor elke stem krijgen we een geldbedrag waarvan we professionele vitrinekasten willen aanschaffen.” Hiermee kan oorlogsmateriaal van Urk als dorp mooi worden tentoongesteld.

Open dag
Onder het genot van een kopje koffie is op zaterdag 19 november van 10.00 tot 13.00 gelegenheid om een kijkje te komen nemen. Doorlopend wordt de dvd ‘Urk in oorlogstijd’ vertoond. Tevens kunt u ook vragen stellen over persoonsgegevens, gebeurtenissen en andere zaken.
Er zijn verschillende vrijwilligers aanwezig die hun bijdrage willen laten zien, zoals het digitaal maken van brieven, onderhouden van de website en de boekhouding. Ook hebben we een bijzondere samenwerking met de fotoclub fish eye, die verschillende objecten en personen voor ons gefotografeerd heeft.

Wat heeft de stichting in beheer?

– Militaire Uniformen 
– Boeken & andere informatie over Urk
– Wrakstukken en onderdelen van vliegtuigen
– Persoonsbewijzen
– Foto’s 
– Interviews
– Schenkingen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>