Parachutisten oefenen voor herdenking Market Garden

Honderden militairen uit verschillende landen bereiden zich voor op de herdenking van Market Garden, de militaire operatie uit de Tweede Wereldoorlog, aanstaande zaterdag.

De komende dagen maken de parachutisten onder hen oefensprongen in Ermelo en Ede, meldt Omroep Gelderland. De deelnemers komen uit landen als Polen, Canada en Duitsland.

Zaterdag is het 72 jaar geleden dat Market Garden begon, de geallieerde militaire operatie die tot een snelle opmars naar Berlijn had moeten leiden.

Luchtlandingen
De operatie bestond ten noorden van de Rijn uit de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. Parachutisten moesten de bruggen over de Rijn bij Arnhem veroveren.

Tegelijkertijd zouden andere troepen vanuit België langs Eindhoven naar het noorden oprukken, om de vele bruggen tussen Eindhoven en Arnhem in handen te krijgen.

De operatie mislukte, doordat de Duitse tegenstand onverwacht groot bleek en de Duitsers de brug over de Rijn bij het centrum van Arnhem wisten te heroveren. Het overgrote deel van de merendeels Britse troepen aan de noordkant van de Rijn werd gevangengenomen of gedood.

Bron:
Tekst NOS
Filmpje Omroep Gelderland

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>