Onthulling Plaquette voor Nederlandse vlieger

Op donderdag 13 november zal bij locatie Woon-, Zorg- en behandelcentrum “De Flecke” te Joure een plaquette worden onthult voor Nicolaas Wilhelm “Cook” Sluyter.

Nicolaas Sluyter werd op 4 november 1908 geboren aan de Midstraat in Joure. Als in mei 1940 de oorlog uitbreekt is hij vlieger bij de Luchtvaartafdeling. Samen met o.a. Kapitein Luitwieler vlucht hij via Portugal en Curacao naar Noord-Amerika. In 1942 is hij in Engeland en verzorgd daar de vliegopleiding voor zowel Engelse als Nederlandse vliegers.

Onderweg naar Liverpool bedenkt hij de mascotte (de grijze roodstaart papegaai Polly Grey) die uiteindelijk ook in het logo verwerkt wordt van 322 Squadron en heden ten dagen nog steeds gebruikt wordt.

Voor zijn verdiensten is hij onderscheiden met o.a. de Bronzen Leeuw, Kruis van Verdienste, Oorlogsherinneringskruis en de Huisorde van Ethiopië.

Programma:
Vanaf  10.00u ontvangst
ca.        10.45u onthulling
ca.        11.45u persmoment
ca.        13.30u einde

Organisatie:
A. de Ree en H. Oppedijk

 

2 comments to Onthulling Plaquette voor Nederlandse vlieger

  • Pauline

    Wat is de Huisorde van Ethiopië? Wanneer kreeg hij die en waarom?

  • Arjen

    Een huisorde is een blijk van waardering van het Koninklijkhuis op persoonlijke titel in het levengeroepen door ZKH Wilhelmina. In 1969 is deze huisorde verandert door ZKH Juliane en daardoor deze oude huisorde niet echt bekent.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>