Onthulling informatiebord Lancaster R5682 (SGLO T1805)

Onder grote publieke belangstelling werd op zaterdagmiddag 5 september j.l. in het Nationaal Park De Alde Feanen in de omgeving van Eernewoude (Earnewald) het 6e vliegtuigcrash-informatiebord van de Stichting Missing Airman Memorial Foundation (SMAMF), binnen onze Studiegroep bekend door Douwe Drijver en Alexander Tuinhout, onthuld. Onder de aanwezigen waren een grote groep familieleden en nabestaanden van de bemanningsleden, alsmede diverse hoogwaardigheidsbekleders.

Tussen de regenbuien door verzamelde een grote groep familie-leden en genodigden zich aan It Spoekepaad. (@SGLO - collectie H.M. van Sabben)

Tussen de regenbuien door verzamelde een grote groep familie-leden en genodigden zich aan It Spoekepaad. (@SGLO – collectie H.M. van Sabben)

Omdat de crashlocatie in een waterrijk en zeer moeilijk toegankelijk veengebied is gelegen was voor de genodigden een boottocht georganiseerd naar de plek van het info-bord en aansluitend naar de crashlocatie.

Mooi diorama toont Lancaster R5682 QR-R in volle glorie (@SGLO - collectie H.M. van Sabben)

Mooi diorama toont Lancaster R5682 QR-R in volle glorie (@SGLO – collectie H.M. van Sabben)

61 Squadron Lancaster R5682 crashte in de vroege uren van 5 september 1942 in Friesland, onderweg naar Bremen, na eerst aangeschoten te zijn boven Vlieland. Een nachtjager bezegelde uiteindelijk het lot van de aangeschoten Lancaster. Na de crash kon de balans worden opgemaakt. 2 bemanningsleden dood, 4 krijgsgevangen gemaakt en de staartschutter is tot op de dag van vandaag vermist.

(@SGLO - collectie H.M. van Sabben)

Een minuut stilte (@SGLO – collectie H.M. van Sabben)

De plaatsing van dit bord kwam tot stand in goede samenwerking met It Fryske Gea, de provincie en de gemeentes Tysjerkstradiel en Leeuwarden. In een beperkte oplage is een klein informatieboekje onder de titel Tragiek bij de Saiter gedrukt, dat aan de aanwezigen is uitgereikt.

Voor de familieleden en nabestaanden van de bemanningsleden is de puzzel nu bijna compleet (@SGLO - collectie H.M. van Sabben)

Voor de familieleden en nabestaanden van de bemanningsleden is de puzzel nu bijna compleet (@SGLO – collectie H.M. van Sabben)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>