Officiële onthulling speelmonument Spitfire te Schijndel

Er is een heel proces aan vooraf gegaan maar het in Schijndel vervaardigde speelmonument ‘Spitfire’ wordt aanstaande zaterdag 17 september rond 13.30 uur onthuld, de datum rondom de herdenking van de Operatie Market Garden die een paar jaar geleden in 2014 in de regio nog groots werd gevierd en vorig jaar in bescheiden omvang op herhaling ging. Eerder was er sprake dat de onthulling van het monument op 5 mei dit jaar zou plaatsvinden.

Foto: recente situatie van het speelmonument Spitfire, met dank aan Wijkagent Ger Roumen

Foto: recente situatie van het speelmonument Spitfire, met dank aan Wijkagent Ger Roumen

Het speelmonument is ontworpen door ir. B. Hazeleger en vertelt op speelse manier de geschiedenis van het gebied waar het geplaatst is. De inmiddels 93-jarige Leo Hendrikx, één van de drie (eerder werd in eerdere berichtgevingen onterecht vermeld dat dit de enige nog in levende Nederlandse Spitfire-piloot zou zijn. Het gaat volgens een oplettende lezer in totaal om drie veteranen namelijk ook nog de twee in leven zijnde honderdjarige Nederlandse Spitfirepiloten Jan Linzel (7-12-1915) en Pieter Cramerus (16-7-1916). Dit volgens hun biografen Jan Houter en Tom Poederbach) nog in leven zijnde Spitfire-piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog, en een van de laatste Engelandvaarders van ons land, gaat dit monument samen met de initiatiefnemer onthullen, de 94-jarige Theo Jansen uit Schijndel. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Om 13.00 uur wordt u ontvangen op het terrein van camping Het Goeie Leven waarna iedereen zich om 13.30 uur verzamelt bij de vijver op het terrein. Schijndels wethouder Bart Claassen heet de aanwezigen namens de gemeente Schijndel welkom en zal een toelichting geven op de totstandkoming van dit bijzondere project. Nu maar hopen op goed weer, want dat kan nog roet gooien in de fly-over met de Spitfire tijdens de onthulling.

Initiatiefnemer
Theo Jansen is de zoon van de stationschef Station Schijndel (Duits Lijntje) in oorlogstijd. Hij schreef een boek over vliegveld Schijndel waarin hij de wens uitte dat er een monument op het voormalige vliegveld zou komen. Het speelmonument staat sinds kort opgesteld op het voormalige vliegveld tijdens de oorlog.

Gezamenlijk naar de onthulling
Vanaf het terrein van Het Goeie Leven aan de Vlagheide 8b lopen alle aanwezigen om 13.30 uur in stoet naar het speelmonument. Dit staat aan de Vlagheide ter hoogte van de Bergweg. Daar zal de officiële onthulling starten om 14.00 uur. Leo Hendrikx (oud-Spitfire piloot die daadwerkelijk heeft gevlogen op vliegveld B.85) en Theo Jansen zullen samen met wethouder Bart Claassen de officiële handeling verrichten. Iedereen is van harte welkom te komen kijken naar de onthulling. Schuin tegen over Het Goeie Leven kan er geparkeerd worden. Dit staat ook aangegeven. Vanaf 15.00 uur wordt de feestelijke middag nog gedurende een uurtje afgesloten met een hapje en drankje.

Fly-over
Trots is de organisatie dat er een heuse Spitfire over gaat vliegen tijdens de onthulling. Dat werd gisteren bekend. Dankzij dit vliegtuig en deels door de Mustang die nagemaakt is van de Spitfire leven wij hier in vrijheid. Het is ontzettend bijzonder dat dit vliegtuig ook daadwerkelijk in de lucht is en over gaat vliegen. De Spitfire die over gaat vliegen heeft eind Tweede Wereldoorlog gevlogen in Frankrijk, de enige Spitfire in Nederland en eigendom van de luchtmacht gestationeerd in Gilze Rijen. De piloot is Chris Lorraine. Nu maar met z’n alle hopen op goed weer, want dat is het nog het enige dat roet in het eten zou kunnen gooien.

Bron:
www.tvschijndel.nl

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>