Na 75 jaar naam op graf Schiermonnikoog (SGLO T1088)

Schiermonnikoog Voor een Engelse luchtmachtsergeant die al sinds 1941 begraven ligt op Schiermonnikoog vindt vandaag (16 juni 2016) een plechtigheid plaats.

De zogeheten ‘rededication service’ wordt gehouden, omdat na bijna 75 jaar de identiteit van de luchtmachtmilitair in het graf op Schiermonnikoog is komen vast te staan. Het gaat om sergeant James W. Bent, die behoorde tot de bemanning van Wellington bommenwerper R1063 (SGLO T1088) die in de nacht van 6 op 7 juli 1941 na een missie op Münster werd aangevallen door een Duits gevechtsvliegtuig.

Het toestel stortte neer in de Noordzee en een zoekactie naar de inzittenden bleef vruchteloos. Op 7 augustus 1941 spoelde het stoffelijke overschot van Bent aan op Schiermonnikoog. Enkele dagen eerder waren al twee collega’s van hem op het strand aangetroffen. Bent werd, net als de anderen ,ter aarde besteld op drenkelingenbegraafplaats Vredenhof op het eiland en lag daar tot voor kort met de term ‘unknown airman’ op zijn grafsteen, onbekende luchtmachtman.

Al langer was bekend dat hij tot de bemanning van het bewuste toestel moest behoren, maar om welk lid het precies ging was niet duidelijk. Er werd rekening mee gehouden dat het stoffelijke overschot ook van zijn collega sergeant Edwards kon zijn.

De oplossing kwam dichterbij toen Vredenhof-beheerder Wyb Jan Groenendijk in 2008 in contact kwam met familieleden van de gesneuvelden. Hij voorzag hen van documenten die de Duitsers in de oorlog hadden opgesteld. De familieleden doken er in en kwamen tot de conclusie dat het best eens kon gaan om hun oom James W. Bent.

Vanmorgen om elf uur vindt op Vredenhof een plechtigheid plaats, waarvoor onder anderen de dochter van Bents zuster naar Schiermonnikoog komt. De ongetrouwde Bent had zelf geen kinderen. Ook reizen er afvaardigingen van de Britse ambassade, de Royal Air Force (RAF) naar het eiland af.

Bron: Dagblad van het Noorden 16 juni 2016

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>