Luchtoorlog boven Lingewaal roept nog altijd emoties op

Vliegtuigonderdelen, boordwapens, kledingstukken. Ze vormen slechts een klein onderdeel van de collectie in het museum dat op 10 mei opent in Fort Vuren. ,,En we zijn nog niet klaar. Als het er allemaal staat, wordt er misschien nog meer gevonden”, zegt voorzitter Peter den Tek van de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal.

Fort Vuren (Cor de Cock)

Fort Vuren (Cor de Cock)


Want zo ging het steeds, de afgelopen maanden. Stukje bij beetje vormde zich het verhaal van de luchtoorlog boven Lingewaal. Want wat is er nou precies gebeurd in de lucht boven Lingewaal, tussen 1943 en 1945? Peter den Tek dook, samen met vrijwilligers van de Lingewaalse historische verenigingen, in de geschiedenis. Soms zochten ze met een metaaldetector in een weiland, soms leverde een Facebook-berichtje opeens een connectie in de Verenigde Staten op. Een gezin uit Herwijnen bleek nog een vliegtuigraam op zolder te hebben. Enkele ooggetuigen, op leeftijd, meldden zich.

Crashlocaties
Verdrietige, maar waardevolle details staan in hun geheugen gegrift. Zoals de dood van het gezin Van der Meijden in Vuren. Of de vondst van een deel van het lichaam van de Nieuw-Zeelandse piloot John Davis Lunn bij Heukelum, door Lingewaalse kinderen die buiten speelden.

Den Tek: ,,Die emotie zit nog diep bij mensen die het meemaakten. In die tijd werd er bijna niet over gepraat, maar zoiets vergeet je natuurlijk nooit.” Hun verhalen zijn met filmpjes en foto’s verwerkt in de route langs de crashlocaties, die vanaf halverwege mei via een app op de mobiele telefoon te volgen is.

Enorm project
Wat ruim een jaar geleden begon als een ‘klein’ eerbetoon aan de zes geallieerde vliegeniers, is uitgegroeid tot een enorm project. Dat heeft ook buiten Lingewaal de aandacht getrokken. Den Tek: ,,We hadden het eerst over de luchtoorlog boven Lingewaal, maar eigenlijk kun je nu beter spreken van de luchtoorlog boven Rivierenland. Want we krijgen inmiddels ook tips uit de verre omtrek. ”

Alles is meer dan welkom. ,,Maar we waken ervoor dat de zes jongens centraal blijven staan. Voor hen is het eerbetoon.” Zeker zestig nabestaanden van de ‘Lingewaalse’ piloten, uit Nieuw-Zeeland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, komen de ceremonie op 10 mei bijwonen. Enkele familieleden komen al eerder, om persoonlijke bezittingen van de vliegeniers aan de collectie toe te voegen.

Dorpshuis
Wie meer wil weten over het project, is morgen (25 januari) om 20.00 uur welkom in het Dorpshuis De¿Poort te Herwijnen. De stichting geeft uitleg over alle vondsten, het museum, de route en het lespakket dat voor scholieren is gemaakt.

Source:
Algemeen Dagblad

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>