Historische vliegtuigen verhuizen naar Nationaal Militair Museum

4 historische vliegtuigen van het voormalige Militaire Luchtvaart Museum zijn maandagavond naar hun nieuwe bestemming gebracht. Ze vinden onderdak in het Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige Vliegbasis Soesterberg.

Het uitzonderlijke transport vond ’s avonds plaats om het verkeer zo min mogelijk te hinderen. Het ging om de P-51K Mustang, de Koolhoven, de F-16A Fighting Falcon en de Gloster Meteor.

De Koolhoven op 15 maart 2013 in het MLM (@SGLO - collectie P. Righart van Gelder)

De Koolhoven op 15 maart 2013 in het MLM, iets meer dan een jaar voor de verhuizing. (@SGLO – collectie P. Righart van Gelder)

Arsenaal
Op diepladers werden de vliegtuigen naar het nieuwe museum gebracht, zo’n 3 kilometer verderop. Hier blijven ze tijdelijk in het depot staan om binnenkort een plek te krijgen in het Arsenaal. Dit is een presentatieruimte van enorme afmetingen waarin veel imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen.

Naast het Arsenaal telt het NMM straks diverse themaruimtes waar het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld. Het is een nieuw museum dat een defensiebreed thematisch verhaal presenteert. De collecties van het Militaire Luchtvaart Museum en het Legermuseum (voorheen in Delft) worden hier tentoongesteld.

Het museum opent de deuren in oktober 2014.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>