Herdenkingstocht Market Garden 2014

In september 1944 was de Geallieerde opmars vanuit Normandie vastgelopen. Omdat er geen bruikbare haven in Geallieerde handen was moesten munitie, brandstof, voedsel, reserve onderdelen en andere voorraden per truck worden aangevoerd vanuit Normandie. Dit zorgde voor de nodige logistieke problemen en een onderlinge “strijd” tussen de Britten en Amerikanen om de voorraden. Om het vastgelopen offensief weer in beweging te krijgen en om voor het einde van het jaar een einde te maken aan de oorlog werd een gedurfd plan bedacht; Market Garden.

Parachutisten bereiden zich voor op hun sprong achter de Duitse linies (Bron: Armchairgeneral.com)

Parachutisten bereiden zich voor op hun sprong achter de Duitse linies (Bron: Armchairgeneral.com)

Het doel van Market Garden was om met behulp van luchtlandingstroepen bruggen bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem in te nemen. Vanaf de frontlinie zouden gepantserde eenheden de Duitse linie doorbreken en via de veroverde bruggen doorstoten naar het Duitse industriegebied in de Ruhr. Om zo hoopte men in één klap de oorlog te beindigen.  Over de uitvoering, de gemaakte fouten  en de nasleep van Market Garden zijn boeken vol geschreven.

Kaart van operatie Market Garden (Bron: thelastjump.com)
Kaart van operatie Market Garden (Bron: thelastjump.com)

In september 2014 vind de zeventigste herdenking plaats van Operatie Market Garden. Hiervoor zal in Veghel een groot basiskamp worden ingericht. Gedurende een week zullen daar vele historische militaire voertuigen te bewonderen zijn. Ook een aantal veteranen zal hierbij aanwezig zijn, om de gebeurtenissen en hun (gevallen) kameraden te herdenken.

Als eerbetoon aan de gepantserde eenheden van het 30ste Legerkorps dat de tocht vanaf Brussel via de te veroveren bruggen moest maken wil de Stichting Operation Market Garden deze tocht herhalen met historische voertuigen over de zogeheten “Hells Highway”.

Overigens is dit niet de eerste keer dat men deze tocht nabootst. In 1994 werd dit al eerder gedaan en stonden er naar schatting 800.000 mensen langs de kant.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>