Geladen machinegeweren na ruim 70 jaar uit IJsselmeer (SGLO T1023)

Een kromgebogen propeller, delen van de motor en twee machinegeweren met de kogels er nog in. Het zijn onderdelen van een Britse bommenwerper die tientallen jaren in de bodem van het IJsselmeer lag en nu boven water zijn gekomen. Het vliegtuig stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer op zo’n 15 kilometer van Lemmer, en wordt nu geborgen.

Machinegeweren uit de Vickers Wellington (NOS Marc-Robin Visscher)

Machinegeweren uit de Vickers Wellington (NOS Marc-Robin Visscher)

De komende weken moeten er meer onderdelen volgen. Aan de hand van nummers op de vondsten, kunnen experts bepalen om welke vliegtuigonderdelen het gaat.

De afgelopen weken is een bergingsbedrijf onder leiding van het ministerie van Defensie druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de berging. Zo werden er damwanden rond het wrak geplaatst, waaruit 4000 kubieke meter water werd weggepompt.

Vorige week begonnen de opgravingen, half september moet de hele berging klaar zijn. De Britse luchtmacht zal volgende week een laatste groet brengen aan het geborgen toestel door met een andere WO II-bommenwerper over het gebied te vliegen.

Het wrak werd in 2014 ontdekt nadat er bodemonderzoek werd gedaan voor een bedrijf dat op die plek zand en grind wil winnen. Het wrak is waarschijnlijk een Vickers Wellington-toestel met registratie R1322. Vermoedelijk liggen er ook nog stoffelijke resten in, maar die zijn nog niet gevonden.

Het wrak werd in 2014 ontdekt bij een bodemonderzoek voor een bedrijf dat op die plek zand en grind wil winnen. Het winnen van die grondstoffen kan niet op een andere locatie, vandaar dat het vliegtuig nu geborgen wordt.

In totaal liggen er nog vele tientallen vliegtuigwrakken in het IJsselmeer. In heel Nederland zijn er rond de 500 wrakken uit de Tweede Wereldoorlog niet geborgen.

Bron:
NOS

Also see:
Wellington R1322 (SGLO T1023)
Juni 2016: Stuk IJsselmeer droog voor berging Wellington R1322
Augustus 2016: Stuk IJsselmeer drooggelegd om WOII vliegtuig te bergen
Augustus 2016: Geladen machinegeweren na ruim 70 jaar uit IJsselmeer
September 2016: Vliegtuig uit WOII in IJsselmeer had Poolse bemanning
Maart 2017: Boek: Lest we forget -de berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>