Fabriek van Oskar Schindler wordt museum

De fabriek van Oskar Schindler die in de Tweede Wereldoorlog als dekmantel diende voor de redding van meer dan duizend Joden, wordt een museum. De Tsjechische Shoah-stichting heeft het vervallen gebouw opgekocht en wil het openstellen voor bezoekers.

De fabriek van Oskar Schindler (SGLO Archive)

De fabriek van Oskar Schindler (SGLO Archive)


“De stichting wil de fabriek en het terrein eromheen in oorspronkelijke staat terugbrengen, ook de wachttorens en het ziekenhuisje”, zei oprichter Jaroslav Novak. Hij rekent op overheidssubsidie omdat het nieuwe museum veel dagjesmensen naar het Poolse Krakau zou kunnen trekken.

De Duits-Tsjechische fabrikant Oskar Schindler haalde in 1944 ruim duizend Joodse dwangarbeiders, onder wie kleine kinderen, naar zijn emaillefabriek in Brnenec met het voorwendsel dat hij arbeidskrachten nodig had voor de oorlogsproductie. Zo voorkwam hij dat ze naar vernietigingskampen werden afgevoerd. Schindler werd bij een groot publiek bekend door Steven Spielbergs verfilming van zijn heldendaad.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>