EOD aan de slag met Schipholbom

Explosievenruimers van Defensie zijn vanaf vanochtend bezig met het onschadelijk maken van een vliegtuigbom op Schiphol. Het gaat om een Duits projectiel uit de Tweede Wereldoorlog van 500 kilo. “We zijn ons bewust van het economisch belang van de luchthaven en willen het explosief daarom zo veilig en snel mogelijk demonteren”, laat EOD-er majoor Henk van der Slik weten.

De vliegtuigbom. (screenshot uit de video) (Foto: Ministerie van Defensie)

De locatie van de bom, in het grondwater, maakt het lastig deze te ontmantelen. Inmiddels is bekend dat de bom 2 ontstekers heeft. “De eerste hebben we ge├»dentificeerd als een condensator weerstand-ontsteker. Deze elektrische ontsteker krijgt spanning vanuit het vliegtuig, welke tot het moment van inslag blijft opgeslagen in de bom”, aldus Van der Slik, commandant van de grondgebonden EOD-compagnie. “De mogelijke restspanning bleek er niet op te zitten en de ontstekers laten het toe de bom naar een veilige plek te transporteren.”

Ontruiming
Het projectiel werd vanochtend gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij de C-pier. Het publiek daar werd, net als van het panoramaterras en een deel van de D-pier, uit voorzorg weggeleid door de marechaussee. Van der Slik sluit niet uit dat een groter gebied ontruimd moet worden. “Als marechaussee wachten we dat af”, vertelt voorlichter kapitein Martijn Peelen. “We staan klaar. Voorlopig is de stemming onder het publiek in elk geval rustig.” Voor het vliegverkeer van en naar de Amsterdamse luchthaven kan de vondst leiden tot annuleringen en vertragingen.De ploeg van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die nu op Schiphol werkt, bestaat uit 3 man en een co├Ârdinator.

Bombardementen
De luchthaven werd in de Tweede Wereldoorlog meerdere keren gebombardeerd door de geallieerden. De Duitse bezetter gebruikte het als militair vliegveld en wierp er aan het begin van de oorlog zelf ook bommen op. In juni 2008 werd er voor het laatst een bom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen op Schiphol, toen naast de Polderbaan.

UPDATE 15.45 uur: Volgens majoor Van der Slik treffen de militairen van de EOD op dit moment voorbereidingen om de bom te verplaatsen. Dat gebeurt met een vrachtwagen naar een open terrein in de gemeente Haarlemmermeer (Hoofddorp), op zo’n 7 kilometer van Schiphol. Daar wordt het explosief opgeblazen.

Het explosief wordt tot ontploffing gebracht. (screenshot uit de video) (Foto: Ministerie van Defensie)

UPDATE 17.00 uur: Schipholwoordvoerder Kathelijne Vermeulen was erg te spreken over de samenwerking tussen de luchthaven en Defensie. “Die is prima verlopen. Een situatie als deze bespreken we in een commissieoverleg waar alle betrokken partijen aan deelnemen, dus ook de marechaussee en de explosievenopruimingsdienst. De bom is hier inmiddels weg, de pieren weer vrij gegeven en de vertragingen lopen snel terug.”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>