Emoties te over op Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Mackeny zit op haar knieën voor het graf, getooid in een felrode jas. Tranen biggelen over haar wangen. Snel grijpt ze naar een zakdoekje, veegt haar lange, bruine haren voor haar ogen vandaan en snuit haar neus. Haar vriendin Harmonie slaat een arm om haar heen, eveneens zichtbaar ontroerd.

Een Canadese studente maakt aantekeningen bij een van de graven in Bergen op Zoom. (Bron: AD)

Een Canadese studente maakt aantekeningen bij een van de graven in Bergen op Zoom. (Bron: AD)


Al snel herpakt ze zich. Nee, de 18-jarige knul, voor wiens laatste rustplaats op de Canadese begraafplaats in Bergen op zoom ze net zat, is geen familie. Maar het blote feit dat hij daar ligt, zo jong gestorven, drukt haar met de neus op de feiten.

‘Confronterend’
,,Waarschijnlijk zou hij zijn examens dat jaar hebben gedaan. Als het geen oorlog was geweest. Het is zo confronterend, al die graven van die jonge mensen. Van mijn leeftijd. Het zou ons ook zomaar kunnen overkomen”, zegt de scholiere uit Vancouver. Ze wijst daarbij op de oorlogen die nu gaande zijn, in Syrië en Irak. ,,Daar sterven ook nog steeds hele jonge mensen.”

Voor Harmonie is het bezoek ook confronterend, om meerdere redenen. Haar familie komt namelijk uit Duitsland. ,,Het waren geen aanhangers van Hitler. Het enige wat er binnen onze familie over die tijd werd gezegd is dat ze blij waren dat er werk was.” Een vrouw van middelbare leeftijd zwaait naar de beide meisjes. Het is tijd, ze moeten verder. En de volgende bussen stoppen alweer, vol met andere bezoekers uit Canada.

Brief van de burgemeester
Beheerder Martin Stumpel van de begraafplaats begroet de ene na de andere bezoeker. Ze krijgen een brochure in handen gedrukt die in 2014 is gedrukt naar aanleiding van de herdenkingen ter ere van zeventig jaar bevrijding. En een brief van burgemeester Frank Petter waarin hij benadrukt hoe belangrijk het is dat ‘jongeren betrokken zijn bij belangrijke waarden als vrijheid en vrede’.

Stumpel kreeg twee weken geleden een telefoontje. Liefst zevenhonderd tot duizend scholieren van Canadese scholen leggen vandaag een bezoek af aan de begraafplaats. ,,We werden een beetje overdonderd door de grootte van de groep. Maar ze komen gespreid en alles loopt naar behoren. Hun reis hier naartoe maakt deel uit van een studieproject.”

De beheerder merkt dat de begraafplaats de laatste jaren ‘behoorlijk in trek is’. ,,Steeds vaker nemen Canadezen een kijkje. Bergen op Zoom stimuleert dat ook en wil de stad hiermee ook op de kaart zetten.”

Algemeen Dagblad / Henk van Ingen 11-04-17, 20:00

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>