Eerbetoon aan Tsjechische General František Peřina.

De Tsjechische Luchtmacht heeft een Aero L-159A ALCA van het 212.tl (Tactical Squadron) voorzien van een speciaal kleurenschema. Dit vliegtuig werd op 20 mei jl gepresenteerd aan het publiek op de Open dag op de Vliegbasis Caslav. Commandant Petr Tománek, van de 212e Tactical Air Force Base in Caslav gaf aan dat Generaal František Peřina de beschermheilige is van het 212ste tactische squadron van onze basis, welke ook met L-159’s vliegt.

L-159 Alca (Foto: Herman Goud via Peter van Kaathoven)

L-159 Alca (Foto: Hermen Goud via Peter van Kaathoven)

Op de romp van Aero L-159A ALCA met registratie 6065 is de afbeelding van een Spitfire Mk.Vb gespoten. De afgebeelde Spitfire is het persoonlijk vliegtuig van Generaal František Peřina en draagt de registratie AD572 DU-C. De code DU werd gedragen door het 312 (Czechoslovak) Squadron RAF. Aas Generaal František Peřina heeft 12 gecombineerde kills en 2 persoonlijke kills op zijn naam staan. Peřina kreeg hiervoor de bijnaam “General of Heaven”.

Kleurenschema

Peřina werd geboren in 1911 in het dorp Morkuvky buurt van Breclav. Voor het uitbreken van de oorlog vertegenwoordigde Tsjecho-Slowakije in de internationale luchtvaart meeting in Zürich. Na de goedkeuring van het Verdrag van München ging hij naar Polen, later naar Frankrijk en Groot-Brittannië. Hij werd één van de meest succesvolle Tsjechoslowaakse piloot.

Roem en respect verdiende Peřina vooral, toen hij zelf werd aangevallen, toch zijn collega vliegers te blijven beschermen. Tijdens dit incident doorboorde een kogel zijn onderarm en 16 granaatscherven troffen zijn rechterbeen. Tijdens een andere operatie werd hij neergeschoten boven Parijs en ernstig gewond.

Perina Frantisek (SGLO - Peter van Kaathoven)

Perina Frantisek (SGLO – Peter van Kaathoven)

Na de oorlog keerde hij terug naar zijn vaderland, maar in 1949 werd gedwongen om de communisten het buitenland te vluchten. Hij bracht een aantal jaren door als een piloot van de Britse Royal Air Force, later vloog hij in Canada en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten woonde hij tot 1993, hierna ging hij definitief terug naar de Tsjechische Republiek. Hij stierf op 6 mei 2006 door de gevolgen van chronische ziekte en de totale uitputting. Hij was 95 jaar oud.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>