Een monument voor de vijf van Greup

Op 19 september 2013 om circa 14.15 uur is het gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan vijf mannen uit Greup die op 19 september 1941 gefusilleerd zijn als straf voor de hulp aan een geallieerde vliegtuigbemanning. De mannen waren Arie van der Stel (60 jaar) , Joris de Heus (52 jaar), Pieter Wouter Kruythoff (29 jaar), Arie van Steensel (26 jaar) en Bastiaan Arie Barendregt (22 jaar). De onthulling vond plaats aan de Stougjesdijk te Mijnsheerenland (Greup) ter hoogte van de 1e Kruisweg.

Gebeurtenis
De Wellington bommenwerper met als registratie Z8807, van 11 OTU en onder aanvoering van Sgt. J.A. Walker, maakte op 7 augustus 1941 een noodlanding aan de 1e Kruisweg nabij Greup. Het toestel kwam neer op ongeveer 1200 meter ten noordwesten van het gedenkteken. Burgers uit de directe omgeving stroomde toe en hielpen de bemanning om weg te komen. Anderen gaven kleding, levensmiddelen of geld. Veertien mannen werden door de Duitse bezetter opgepakt. Na een rechtszaak werden zes mannen vrijgelaten, drie kregen lange gevangenisstraffen en vijf mannen betaalde de hulp aan de bemanningsleden met hun leven. De lichamen van de mannen zijn nooit teruggevonden.

De bemanningsleden van de Z8807 zijn ondanks de hulp van de burgerbevolking uiteindelijk allemaal opgepakt en hebben de rest van de oorlog als krijgsgevangenen doorgebracht.

Dit artikel is samengesteld op basis van gegevens van:
Website Gemeente Oud-Beijerland
Website van Hart van Nederland
Wellington Z8807 (SGLO T1164A)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>