Crew Wellington R1397 (SGLO T1138A) niet langer “unknown crew”

Ruim 74 jaar nadat een Britse bommenwerper neerstortte bij het Friese dorp Boazum, bij Sneek, wordt het graf van de zes omgekomen bemanningsleden van hun namen voorzien.
Volgens de gemeente Leeuwarden is het in Nederland uniek dat zo lang na de Tweede Wereldoorlog slachtoffers zijn geïdentificeerd die tot nu toe onbekend waren.

De Wellington was op 25 juli 1941 met tientallen andere bommenwerpers op de weg terug van een bombardement op de havens van Emden toen het werd neergeschoten. De gehele bemanning kwam daarbij om het leven.
De bommenwerper raakte zo zwaar beschadigd dat de Duitsers er indertijd niet in slaagden om het vliegtuig te identificeren. Dat is kort geleden, na jaren van onderzoek, wel gelukt. Twee nieuwe grafstenen met de namen van de bemanningsleden worden dinsdag 15 september ingezegend op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden.
Wellington R1397 24071941 T1138AArchief
Na jaren van onderzoek door de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) en de Koninklijke Luchtmacht zijn de namen achterhaald. Op grond van Britse, Duitse en Nederlandse archiefbronnen konden zij vaststellen dat het vliegtuig de Wellington R1397 moet zijn geweest. De Royal Air Force nam die conclusie in 2014 over.

De SMAMF heeft zich sindsdien bij de Engelse autoriteiten ingespannen om het anonieme oorlogsgraf in Leeuwarden te laten voorzien van de namen van de gesneuvelden. Op 15 september worden twee nieuwe grafstenen met daarop de namen van één Nieuw Zeelander en vijf Engelsen ingezegend. Ook familieleden van de bemanning zijn dan aanwezig.

Engelse media
Ook in de Engelse media werd aandacht besteed aan het jaren durende onderzoek naar de identiteit van de vliegers. Dit artikel komt uit de Sunday Express van 20 september 2015.

Sunday Express 20-09-2015-2

Sunday Express 20-09-2015 (klik op het artikel voor een vergroting).

Bron: ANP 10 september 2015

1 comment to Crew Wellington R1397 (SGLO T1138A) niet langer “unknown crew”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>