Burgerslachtoffers Slag om Arnhem geïdentificeerd

De stoffelijke resten van 2 burgers die tijdens en na de Slag om Arnhem omkwamen, zijn vandaag herbegraven. Dat gebeurde tijdens een besloten ceremonie, in het bijzijn van nabestaanden en burgemeester Jean Paul Gebben van Renkum in Oosterbeek. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke landmacht (BIDKL) identificeerde beide mannen.

Het gaat om Reinder Nachtegaal uit Wageningen en Cornelis Wierstra uit Den Haag. Beiden kwamen in 1944 om het leven, tijdens en na afloop van de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem, Na de bevrijding werden ze naamloos begraven in een groepsgraf op de Algemene Begraafplaats Zuid te Oosterbeek, gemeente Renkum

Nachtegaal
Nachtegaal (1916) belandde in 1944 in de Koepelgevangenis in Arnhem. Door de zware gevechten liet de gevangenisdirecteur de gevangenen vrij. Nachtegaal kwam op de Klingelbeekseweg te Oosterbeek in het strijdgewoel om het leven. Hij werd ter plekke begraven en in 1945 als onbekende man naar de Algemene Begraafplaats overgebracht.

Wierstra
Wierstra (1898) werd na de mislukte Slag om Arnhem door de Duitsers als dwangarbeider naar Oosterbeek gestuurd. Hij overleed op 24 december 1944 in Huize Mariëndaal aan een epileptische aanval. Cornelis Wierstra werd onder zijn eigen naam begraven op de R.K. Begraafplaats te Oosterbeek en na de bevrijding overgebracht naar de Algemene Begraafplaats. Hierbij ging zijn identiteit administratief verloren.

In oktober 2011 gaf Renkum Defensie toestemming Defensie voor de opgraving van 7 naamloze burgerslachtoffers voor identificatieonderzoek. Historisch onderzoek door de BIDKL had eerder uitgewezen dat Nachtegaal en Wierstra zich zeer waarschijnlijk onder de onbekenden bevonden. De BIDKL hoopt nog meer onbekende slachtoffers uit het groepsgraf te identificeren.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>