Bulletin 326 Onder Vijandelijke Vleugels Miles Magister

Onder Vijandelijke Vleugels: Miles Master & Magister
Door: Patrick Righart van Gelder

Tijdens de Blitzkrieg werden diverse Master en Magister trainingsvliegtuigen gebruikt in Frankrijk door de AASF onder andere om te helpen bij de conversie van de Gladiator naar de Hurricane. Met de terugtocht uit Frankrijk en de uiteindelijke evacuatie bij Duinkerken bleven diverse exemplaren achter in Frankrijk. Sommi-ge toestellen waren beschadigd, andere nagenoeg onbeschadigd.

  • Miles Master N7577 Achtergelaten in Frankrijk in juni 1940, werd gebruikt voor de conversie van de Gladiator naar de Hurricane.
  • Miles Master N7578 Achtergelaten in Frankrijk in juni 1940 te Norrent-Fontes door 607 Sqn RAuxAF, in zeer slechte staat, werd gebruikt voor de conversie van de Gladiator naar de Hurricane.
  •  Miles Magister L5942 218 Sqn Boscombe Down
  •  Miles Magister R1894 AASF (Advanced Air Strike Force) Achtergelaten in Frankrijk in mei 1940.
  •  Miles Magister R1910 21 AD (Air Depot) Achtergelaten in Frankrijk in juni 1940
  •  Miles Magister R1911 21 AD (Air Depot) Achtergelaten in Frankrijk in juni 1940
  •  Miles Magister X9329 (c/n Q-26) Gevorderd en in dienst genomen door 24 Sqn, achtergelaten in Frankrijk in juni 1940. Het toestel had naast de RAF roundels geen codering. Het toestel is waarschijnlijk met zeer lichte schade buitgemaakt te Le Bourget.
  • Miles Magister M14a kreeg Luftwaffe code: SB+AF en werd gebruikt door Sonderstaffel Buschmann (Estonian volunteers) aan het Oostfront.

Een onbekende Miles Magister met als na het Balkenkreuz de letters NH zichtbaar en voor op de neus een ooievaar. (@SGLO – collectie P. Righart van Gelder)

Meer informatie over buitgemaakte Miles vliegtuigen is van harte welkom via Bulletin

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>