Bulletin 304 vraag inzake T3450 inzake crash B-17 op 22 februari 1944

T3450. Op 22 februari 1944 gaat B-17 G, 42-31510, 379BG/524BS verloren en komt neer bij Afferden. Volgens het Casualty Report van Jan Hey verlaten de bemanningsleden de B-17 boven Siebengewald en Boxmeer. Deze plaaten liggen ruim 10 km uit elkaar. Het plaatsje Afferden ligt er tussenin. Als de piloot de B-17 heeft gekeerd richting Duitsland, kan Afferden in Limburg de crashplaats zijn. Theoretisch is het echter mogelijk dat deze B-17 op de automatische piloot, hemelsbreed nog 37 km verder naar het noordwesten is gevlogen en bij Afferden, ten oosten van Druten is neergekomen.

Vraag: Wie geeft uitsluitsel over de crashlocatie van deze B-17. Afferden Limburg of Gelderland

Bronnen: Casualty Reports by Jan Hey based upon MACR 2875; 1:25000 Kaarten Topografische Dienst Emmen en het Verliesregister SGLO p.97

5 comments to Bulletin 304 vraag inzake T3450 inzake crash B-17 op 22 februari 1944

 • De B-17, die te Afferden neer ging, vloog in een koers die het best is te omschrijven als een cirkel rondom Boxmeer en Sambeek. Vermoedelijk was het Lantigne die het eerst sprong, dat was ten oosten van Sambeek. Noordelijk van Boxmeer sprong er een tweede bemanningslid uit(Fiers?). Het toestel maakte daarna een bocht van 180 graden en vloog ten westen van Boxmeer verder, waar er weer een bemanningslid uitsprong(Sciligo). Op het moment dat de bommenwerper ten westen van Sambeek vloog sprong een vierde persoon(Williams?), 1 1/2 km later gevolgd door een vijfde(Hively). Daarna draaide de B-17 en vloog over Vortum Mullem waarop direct daarna twee parachutisten het vliegtuig verlieten(Geary? en Taylor). Het vliegtuig was toen haast weer op de plaats waar Lantigne er uit was gesprongen. (dat maakt het er niet eenvoudiger op want de twee die vlak na elkaar het toestel verlieten kunnen natuurlijk ook wel voor Lantigne gesprongen zijn). We mogen aannemen dat de co pilot en pilot als laatsten sprongen toen het toestel een bocht naar rechts had ingezet en zij kwamen ten noorden van Afferden en ten NO van Afferden neer. Over het hier niet genoemde bemanningslid(Cvitkovich) ben ik niet zeker in welke volgorde hij is sprongen, maar weet wel zijn landingsplaats. Bronnen: Dhr.M.v.Sleeuwen/Stevensbeek. Ook: Dhr.W.Reintjes/Arnhem, Mevr.v.d.Ligt/..?..
  Mevr.Derks van der Heuij/Boxmeer en Dhr.J.v.Hoof/Sambeek.

 • Hans Jacobs

  Speurend naar de naam Lantigne,een naam die blijkbaar maar weinig voorkomt,kwam ik uw website tegen.
  Van een kennis kreeg ik onlangs een “dog tag” van een Amerikaanse soldaat uit WWII, waarop staat:
  Joseph A Lantigne, 12209921 T43 (Carthage NY). De familie van mijn kennis (Loeffen, Robben) komt uit de buurt van Sambeek (De Peel zegmaar) en was betrokken bij het opvangen van oa gevluchte/gestrande vliegers, voor zover nog te achterhalen is. Ik heb een sterk vermoeden dat dit de Lantigne is die in uw verhaal voorkomt. Ik zou overigens graag de dog tag willen teruggeven aan de familie Lantigne, maar weet nog niet precies hoe dit aan te pakken.
  Ik weet dat er ook een bommenwerper is neergekomen op de hei (de Vliegerberg noemen ze het daar)in (Nieuw) Bergen, een paar km ten Zuiden van Afferden(L) dus, maar die heeft er niets mee te maken mag ik aannemen?
  Interessante website.
  Vriendelijke groet, Hans jacobs, Nijmegen

 • Dag Hans

  Dag Hans,

  Mijn naam is John Loeffen en ik ben een nakomeling van het echtpaar Loeffen-Robben Mijn Opa was boswachter/jachtopzichter in de Peel bij Wanroy/Landhorst. Ik weet niet wie die kennis van je is, maar indien die er meer van afweet ( van dat opvangen van piloten ed in de oorlog)zou ook ik er graag mee in contact komen. Ik heb foto’s waarop mijn opa en oma waarschijnlijk met die mensen op staan en ik heb van een nicht van me eens een artikel uit een publicatie gekregen waar ook foto’s daarvan instonden. Ik ben ook in het bezit van de stamboom van die Loeffen familie. Zo kunnen we die foto’s mogelijk ook nog aan namen helpen.

  Met vriendelijke groet

  John Loeffen Sittard

 • Tiny Arts

  Hallo allen,

  Wij zijn in Rijkevoort bezig met het organiseren van de Riekevortse dag 2014 (14 september), welke in het teken staat van bevrijding,vrijheid in het algemeen. We zijn in diverse archieven gedoken en zijn het e.e.a. te weten te komen over het neerstorten/halen van vliegtuigen boven het Land van Cuijk.Zo ook over boven vernoemd vliegtuig de B-17G met serienummer 42-31510 van de 379-BG 524 squadron.(vliegtuignaam was Paperdoll, aan beide zijde op de neus geschilderd.)
  Ik heb een deel ontvangen uit een boek van Wabo research WO2 wat heet: ” een botsing met goede afloop “. Hierin staat gedetailleerd beschreven hoe dit vliegtuig is beschoten, gecrasht is en wat er met de bemanning gebeurd is.Zelfs compleet met proces verbaal van de toen dienstdoende opperwachtmeester. Het betreft bladzijde 189 tot en met bladzijde 202.Het vliegtuig is neergestort in Lull, gehucht in de gemeente Venray.
  Verder heb ik nog documentatie vanuit Rijkevoort zelf, daarin staat ook de naam van juffrouw van der Ligt waar dhr. Henk Talen wellicht naar refereert.
  Zij heeft toen de zijboord schutter Sciligo in veiligheid kunnen brengen.

  Indien jullie meer informatie willen hebben, neem gerust cntact op.

  Met vriendelijke groet,

  Tiny Arts

 • Jan van de griendt

  Hoi 22febr is een of meerdere b17 neergekomen bij afferden .een van de bemanningsleden is Donald call staat ook in het register .hij is met meerdere Charles gurnly en John pitkooitek alle van de USA airforce .ze zijn in griendtsveen in febr 1944 ondergebracht en door gevoerd naar ittervoort zo verder naar maseik. Heb er nog een foto van waar ze alle drie op staan…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>