Bulletin 039 Vraag over afkortingen op munitie

Bulletin 039 uit december 1978 door Dhr. J. Graas:

Over munitie! Uit bijgaande tekening, welke de onderkant van munitie voor moet stellen, het volgende. Bij de berging van een Fw 190A-8 van 3/JG 1, welke p 1 januari 1945 (Operatie Bodenplatte) neerstortte, kwamen we veel hulzen tegen van 22 mm boordgeschut. Op de plaats waar we deze vonden, hadden we net een stuk van het landingsgestel geborgen. Al eerder hadden wij op dezelfde plaats een dekseltje gevonden, met de volgende noot: “ Leerhulzen Abnahme”.
Naar mijn weten werden deze lege hulzen verzameld in de ruimte boven de wielbak, waar ook dit dekseltje vandaan zal komen. Klopt dit? De code’s (afkortingen) op de hulzen zijn nogal verschillend – zie bijgaande tekeningen. Mijn vraag is of er misschien iemand in onze Bulletin-groep is die deze verschillende code’s (afkortingen) kan verklaren. Bij voorbaat mijn dank.

Bulletin 040 uit januari 1979 door Jacques de Vos:

Betreft antwoord op de vraag van de heer Graas. Het gaat om de codes op de hulzen en wel de lettergroepen die wijzen op de fabrikant van deze munitie:

eey = Metallwarenfabrik Treüenbrietzen GmbH Werk Roederhof
hgt = Polte, Werk Duderstadt
exw = Metallwerk GmbH, Holleischen Kreis Mies / Sudetengebiet
aux = Polte, Werk Magdeburg

43 en 44: jaar van aanmaak. Voor de andere nummers heb ik geen gegevens gevonden op papier, doch ik vermoed sterk dat dit wijst op het “lot” of de “partij” klaargemaakte hulzen en waarschijnlijk zal iemand anders daar wel een antwoord op weten.

Bulletin 040 uit januari 1979 door F. Lambrecht:

Het antwoord op de vraag van de heer Graas over munitie. Op de basis van de huls worden de volgende gegevens gestampt: lotnummer van de lege huls, fabricatiejaar, code letters van de fabrikant, type huls of wapen; fabrikant voor de afgebeelde hulzen zijn:
Eey – Metallwarenfabrik Roderhof, Treuenbrietzen
Htg – Polte Werk, Duderstadt
Aux – Pole Werk, Magdeburg.

2 comments to Bulletin 039 Vraag over afkortingen op munitie

    • Patrick

      Dat is inderdaad juist. De Bulletins worden 1 voor 1 overgenomen op onze website, hierbij worden de vragen en artikelen zoveel mogelijk in hun historische context geplaatst door de artikelen te anti-dateren. Het kan dan ook zijn dat er onjuistheden of typefouten worden overgenomen op de site.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>