Bulletin 039 Messerschmitt Bf 109 geborgen in Gemeente Ruinerwold

Op 6 december j.l. hebben militaire deskundigen een Duitse Messerschmitt Bf 109 uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. Het toestel zat ongeveer anderhalve meter in de grond op een stuk land aan de Hesselterweg, Gemeente Ruinerwold, tussen Havelte en Koekange. De berging werd uitgevoerd door de Bergingsdienst en de Explosievenopruimingsdienst van de KLu, alsmede de Gravendienst van de KL. Assistentie werd verleend door enkele machinisten van de vliegbasis Twenthe, die bergingsmateriaal bedienden, afkomstig van de vliegbasis Deelen. Voorts werd aan deze ‘combined operation’ medewerkering verleend door de Johannes Postkazerne te Havelte.

Van de Messerschmitt werd voornamelijk het deel van de neus tot het rompmidden gevonden. Ook het stoffelijke overschot van de vlieger werd aangetroffen. Dit is voor nadere identificatie meegenomen door personeel van de landmacht-gravendienst naar de Kolonel Palmkazerne te Bussum.

Ook de Daimler-Benz vliegtuigmotor en een aanzienlijke hoeveelheid munitie werden geborgen. Deze bergingsoogst werd naar de vliegbasis Gilze-Rijen vervoerd; aldaar zal nog een nauwkeurig onderzoek worden ingesteld naar het gevondene, want men is er tot dusver niet in geslaagd de identiteit van de vlieger en machine vast te stellen. Vermoed wordt slechts, dat de Bf 109 ergens in 1944 of 1945 is neergestort. In de oorlog werden al de vleugels en het staartstuk geborgen, die aan de oppervlakte waren blijven liggen.

De berging stond onder leiding van de heer G.J. Zwanenbrug, chef Identificatie en berging van de staf van het Commando Logistiek en Opleidingen van de Koninklijke Luchtmacht. De Drentse- en Assercourant heeft op woensdagmiddag 6 december 1978 om ca. 16.30 uur een foto gemaakt van een bergingskraan en een gevonden zuurstoffles.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>