Bulletin 012 Het Aviolanda vliegtuig dat nooit vloog

Door Koen Hirschbein:
Koen Hirschbein ‘snuffelt’ graag in het luchtvaartwereldje rond. Voor mensen in onze kring niet iets om van wakker te liggen. Maar Koen heeft iets bijzonders ontdekt. Hij is in het bezit van een tekening (compleet) van een vliegtuig, dat nooit gevlogen heeft. Dat is gemaakt bij Aviolanda in Papendracht. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers het toestel vernietigd. Koen heeft iets unieks ontdekt en is er (uiteraard) een beetje trots op. Hij wil zijn vondst dan ook landelijk gaan presenteren. Maar misschien is het beter Koen zelf aan het woord te laten.

Het is mei 1940…de Duitsers zijn Nederland binnengevallen. Er heerst grote verwarring. In die tijd wist niemand hoe precies te handelen.., enkele Duitsers steken de brand in een stuk hout, dat veel op een vliegtuig lijkt. . .het terrein van handeling is Aviolanda, Papendrecht.

De tekening van het vliegtuig (Foto: Archief SGLO)

De tekening van het vliegtuig (Foto: Archief SGLO)

Het stuk hout, de mok-up, wat eens een jager had moeten worden. Het is weg. Alles weg! Alles? 35 Jaar doodse stilte in de geschiedenissen van KLM, Martin Air, Schiphol, Ader, Liellenthal, honderden boeken, duizenden week- en maandbladen worden volgeschreven. Het is vergeten, nou ja, het heeft ook nooit gevlogen! Ik heb ze allemaal doorgewerkt, die duizenden bladen, krantenknipsels en boeken op zoek naar materiaal om iets nieuwe te publiceren.
En dan gebeurt het…

“Mijn grootvader heeft ook eens een vliegtuig getekend, lang geleden en hij heeft er ook nog een foto van”, vertelt mij een jongen van zestien jaar.. . .de grootvader blijkt mijn direkteur te zijn. Een dag later heb ik een copie van de tekening en nog een dag later de foto met daarop de enige stoffelijke resten van wat eens een vliegtuig had moeten worden.

De foto van de mock-up (Foto: Archief SGLO)

De foto van de mock-up (Foto: Archief SGLO)

Enkele mensen uit het vliegbedrijf geven hun mening: Vanuit het Aviadoom op Schiphol “Hoe is het mogelijk, het is een stuk Nederlandse vliegtuighistorie. Die foto moeten wij in het Aviodoom hebben”. Fokker, Papendrecht:”Wij wisten niet dat dit vliegtuig bestaan. heeft. We zullen u verder helpen”.
Het waren voor mij reacties om door te gaan. Eén van de mensen die aan het projekt werkten, was de heer J. Mampaey. Een Hongaars ingenieur, de heer Rudnay, vroeg in een gesprek met de heer Mampaey of deze uitslagen van vliegtuigen kon maken, waarop deze bevestigend antwoordde. De tekening is hiervan het resultaat.

De tot nu toe bekende gegevens nog even op een rijtje:
Type: jager
Vleugels: lijken op Tsjechische vliegtuigen van voor 1940
Motor: Rolls Royce 850pk (deze was al besteld)
Ontwerper: Ir Rudnay

Verder dan de mokup is het bij de bouw niet gekomen. Mochten er nog werknemers van Aviolanda zijn en uiteraard ook anderen die met gegevens kunnen helpen die meer over dit type vliegtuig weten, laten zij dan contact opnemen met mij, zodat we dit stuk historie compleet kunnen maken.

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>