Berging Halifax DT795 bij Wapenveld begonnen (SGLO T2165)

WAPENVELD – De berging van de bommenwerper die in 1943 in het Apeldoorns Kanaal bij Wapenveld neerstortte, is woensdag (10 september 2014) begonnen. De berging wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf uit Brabant. De berging gaat ruim 100.000 euro kosten. Opdrachtgever is de gemeente Heerde.

De berging is nodig omdat het Apeldoorns Kanaal gebaggerd moet worden, zodat het weer bevaarbaar wordt. Het vliegtuig, een Halifax met 7 bemanningsleden, stortte 3 april 1943 brandend neer in het talud van het kanaal nabij de Wapenveldse molen. Alle bemanningsleden kwamen om het leven. Een groot deel van het toestel werd in 1943 al door Duitse eenheden geborgen.

Els Daanen-Vrieze was ooggetuige. Ze was thuis toen het vliegtuig neerstortte. ‘Je was helemaal getraind op die vliegtuigen. Ik dacht: wat doet dit vliegtuig raar. Je zag niks, maar de deuren vlogen open. Ik greep mijn zusje, want die kon niet lopen.’

De Halifax DT795 was destijds onderweg voor een bombardement op het Ruhrgebied. Boven Wapenveld werd het aangeschoten door een Messerschmitt Bf 110 van Uffz. E. Heinzelmann van 8./NJG 1. De plek waar het toestel neerstortte, is nog altijd als een ‘deuk’ in de dijk van het Apeldoorns Kanaal te zien.

Vrieze’s Erfgoed, de beheerder van de molen, gaat een tentoonstelling maken over de berging en is op zoek naar restanten van het vliegtuig. Uit verhalen is bekend dat inwoners van Wapenveld ringen, asbakken en andere spullen hebben gemaakt van materialen van het vliegtuig.

Crashplaats van de Halifax DT795 (Foto: Omroep Gelderland)

Crashplaats van de Halifax DT795 (Foto: Omroep Gelderland)

 

Bron:
Omroep Gelderland

Also see:
Halifax Mk II DT795 (SGLO T2165)
Juni 2016: Monument onthuld voor Halifax DT795 bij Wapenveld

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>