Beleef D-day in het Omniversum

2015-02-10 Omniversum
Veteranen kunnen vanaf morgen gratis naar ‘D-day Normandy 1944’ in het Haagse grootbeeldfilmtheater Omniversum. Met prijswinnende animaties en indrukwekkende vogelvluchtopnames toont de film het verloop, strategie en technologie rond de geallieerde landing op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië.

Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp woonde eind vorig jaar al de voorpremière bij:  “Ik vond het overweldigend. Je voelt de massaliteit, de enorme inspanning en je staat stil bij de duizenden levens die de invasie heeft gekost. Onze huidige missies zijn aan de ene kant onvergelijkbaar, bijvoorbeeld qua omvang. Aan de andere kant is de essentie nog steeds hetzelfde: jonge mensen stellen hun leven in de waagschaal voor de vrijheid van anderen.”

Schrijver en regisseur Pascal Vuong: “Mijn interesse voor de landing ontstond al toen ik The Longest Day zag en later Saving Private Ryan. Maar daarin wordt geromantiseerd ingezoomd op personen. Ik las ook veel over het onderwerp en eigenlijk voelde ik me altijd een beetje verloren. Ik miste goede kaarten, ‘the big picture’.” Het resulteerde in een documentaire die je letterlijk in vogelvlucht meeneemt. Over de hedendaagse landingsstranden, prachtige animaties van de invasiearmada, luchtvloot en kaarten met troepenbewegingen. Behalve verhelderend beschouwt Vuong de film als een eerbetoon aan veteranen. Tegelijkertijd wil hij zijn (jonge) publiek ervan doordringen dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Dat daar 70 jaar geleden enorme inspanningen en offers voor zijn geleverd. Door jongens voor wie Nederland net zo ver van hun bed was als Afghanistan, Irak of Mali dat nu zijn voor ons.

Lesmateriaal
Bijzonder is dat de filmmaatschappij speciaal voor scholen lesmateriaal ontwikkelde. Dit is te gebruiken rond een bezoek aan het Omniversum. Op de filmwebsite kunnen leraren een Nederlandstalige gids downloaden. Daarin staan feiten, historische context en opdrachten over landingsoperatie Overlord.

Veteranenpas
Veteranen krijgen gratis toegang op vertoon van hun veteranenpas
Kaarten voor volwassen zijn € 10,75. Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar zijn € 8,75.

De film en de actie lopen van 10 februari tot en met 30 juni 2015

Meer informatie is te vinden op de website van het Omniversum

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>