Activiteiten 70 jaar Market Garden

Op 17 september 1944 begon operation Market Garden, nu bijna 70 jaar geleden.

Evenementen:
Gepland wordt een verplaatsing van 600 militair historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze voertuigen vertrekken vanaf Leopoldsburg (B) en verplaatsen zich over de voormalige route richting Arnhem. Met de ervaringen uit 1994 is gebleken dat de af te leggen route een te grote uitdaging is om dit in één dag te realiseren. De massale publiek belangstelling langs de route veroorzaakte diverse vertragingen. Hier op anticiperend wordt de 2014 versie als volgt vorm gegeven;

1. Zondag 14 september verplaatsing van Borkel en Schaft naar Veghel.

2. Zaterdag 20 september 2014 verplaatsing van Veghel naar Nijmegen.

2. Week 12-20 september militair historisch kampement te Veghel.

Het geheel wordt gecombineerd met amfibie acties, parachutesprongen vanuit originele Douglas C-47 Skytrain/Dakota en historische vliegtuigen.

Het kampement in Veghel zal in die week dienen als uitvalsbasis voor diverse activiteiten waaronder het bijwonen en assisteren van herdenkingen doch op het kampement wordt ook ruim aandacht besteed aan educatieve elementen voor scholieren en zal er bijzondere aandacht besteed worden aan veteranen.

Het kampement  is tegen een kleine toegangsprijs toegankelijk van publiek. Er zullen ongeveer 150 tenten worden opgezet.

Meer informatie op: Stichting Operation Market Garden

Televisie:
Omroep Gelderland zend de volgende programma’s uit:

zaterdag 13 september, 18.20 u
Het mooiste van Market Garden 5 jaar geleden

zondag 14 t/m zondag 21 september, 18.20 u
Weg naar de bevrijding

Omroep Gelderland en Omroep Brabant zenden van 14 t/m 21 september de televisieserie ‘Weg naar de bevrijding’ uit.

Tijdens acht opnamedagen volgen wij de historische route vanaf Valkenswaard via Best, Veghel, Grave, Groesbeek, Nijmegen en Oosterbeek naar Arnhem.

De talkshow wordt gepresenteerd door Erik van der Pol en Gabrina Kikkert. De gasten praten over hun eigen ervaring in 1944, maar er wordt ook gesproken over de gevolgen van de oorlog die we tot op de dag van vandaag merken in ons dagelijks leven. Naast de gasten zullen we ook in reportages aandacht hebben voor Market Garden in 1944 en 2014.

Als gast ontvangen wij o.a. Dries van Agt, Jan Terlouw, Maarten van Rossum, Ad van Liempt, Peter van Uhm, Frank Lammers, Pieter Derks en Wim Daniels.

Van zondag 14 tot en met zondag 21 september dagelijks vanaf 18.20 uur.

zaterdag 20 september, 11.00 u
Luchtlandingen Ginkelse Hei (live)

zaterdag 20 september, 12.30 u
Bridge to Liberation Experience (reportage van 19 sep)

zaterdag 20 september, 14.00 u
Herdenking Driel (live)

zondag 21 september, 11.00 u
Herdenking begraafplaats Oosterbeek (live)

 Internet:
‘Weg naar de bevrijding’ is een uniek samenwerkingsproject van de Wegener-dagbladen, Omroep Brabant en Omroep Gelderland.  Op de speciaal ontwikkelde website www.wegnaardebevrijding.nl


kunt u het verhaal van de bevrijding volgen aan de hand van historische foto’s, video- en geluidsfragmenten, diapresentaties en dagboekfragmenten.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>