Aankondiging: Onthulling plaquette 20-08-2015 Wellington R3202 Gemeente Eemsmond

Bijzondere herdenking piloot Bill Pryor en overige bemanningsleden(20-08-2015)

Het ware verhaal van de overleden jonge piloot die in Uithuizen aanspoelde.
Op 20 augustus 1940 spoelde het lichaam van Pilot Officer Ronald William (Bill) Pryor aan bij de dijk achter Uithuizen. Ook op andere plekken langs de kust, tot aan Delfzijl, zijn lichamen gevonden van andere bemanningsleden uit de bommenwerper van Royal Air Force.

(SGLO Archive)

(SGLO Archive)

Marjo Stevelmans
Auteur Marjo StevelmansĀ is sinds een bezoek aan het graf van Bill Pryor gegrepen door deze piloot. Ze wil weten wat er precies is gebeurd en gaat op onderzoek uit. Het resultaat is een fascinerend verhaal over een jonge piloot die zijn leven gaf voor onze vrijheid. “Toen ik aan zijn graf stond, wist ik dat ik het verhaal van deze jonge piloot moest vertellen en ik realiseerde mij dat deze reis mij en mijn leven weleens ingrijpend zou kunnen veranderen”, aldus schrijfster Marjo Stevelmans.

Herdenking op 20 augustus
Deze herdenking vindt op 20 augustus op twee locaties in de gemeente Eemsmond plaats in het bijzijn van familieleden – die uit onder andere Engeland en Canada overkomen – een afvaardiging van de Royal Air Force en van de Commonwealth War Graves Commission. De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers (RFGGJ) hebben aangegeven dat zij in principe de muzikale omlijsting verzorgen.

Monument op de dijk
De Royal Air Force heeft de gemeente Eemsmond een plaquette geschonken ter nagedachtenis aan deze jonge bemanning. Bij de dijk is een plaats gekozen als symbolisch middelpunt van de aanspoelplekken van de bemanning van Wellington R3202. Dit monument, met een informatiebord waarop het verhaal kort beschreven staat, wordt ook op deze dag onthuld.

Een verhaal uit Eemsmond
Burgemeester Marijke van Beek ontvangt de internationale en plaatselijke gasten op het gemeentehuis en is de gehele dag aanwezig. “Het is een aangrijpend verhaal dat zich tijdens de oorlog hier heeft afgespeeld. Marjo weet de geschiedenis op een mooie manier tastbaar en voelbaar te maken. Ik vind eigenlijk dat iedereen in deze gemeente dit verhaal moet kennen”, aldus burgemeester Marijke van Beek. “Ik vind het dan ook mooi dat we op deze wijze, deze dappere piloot hier op de plek waar hij gevonden en begraven is, kunnen herdenken in het bijzijn van familieleden en betrokken organisaties.

Marjo Stevelmans heeft nog enkele vragen over deze crash:
– Waar precies spoelde het lichaam van Bill Pryor aan op 20 augustus 1940?
– Wie is (of was) de boer met schapen die over de dijk liep, het lichaam op de kwelder zag liggen en meester Scholtens hierover informeerde?
– Waarom is Bill pas 9 dagen later begraven? Waar was het lichaam in die tijd en waarvoor?

 

Also see:
Vickers Wellington Mk Ic R3202 (SGLO T0768)

 

1 comment to Aankondiging: Onthulling plaquette 20-08-2015 Wellington R3202 Gemeente Eemsmond

  • Hans van Ekelenburg

    Jammer dat ik het niet eerder geweten heb anders was ik zeker aanwezig geweest

    Werkgroep Wellington Monument Vlaardingen
    Hans van Ekelenburg
    secretaris

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>