82nd Airborne veteraan James Megellas in Nederland

Met een erehaag van de plaatselijke brandweer kwam de Amerikaan James Megellas zondagmiddag aan op de luchthaven in Schiphol. Hij kreeg dit warme welkom omdat hij heldendaden heeft verricht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vlak na de oorlog ontving zijn eenheid, de 82ste luchtlandingsdivisie, de Willemsorde voor zijn daden. Megellas, die inmiddels de respectabele leeftijd van 99 jaar heeft bereikt, is naar Nederland gekomen om dinsdag een ceremonie rond de Willemsorde bij te wonen. Het Korps Commandotroepen heeft die dag de eer om de orde opgespeld te krijgen. Zij ontvangen de militaire onderscheiding voor hun buitengewone inzet in Afghanistan.

De Willemsorde wordt slechts zelden uitgereikt. De eer komt toe aan mensen die in oorlogssituaties uitzonderlijk moedig zijn geweest. Voor de ceremonie zijn alle – nog levende – dragers van de orde uitgenodigd.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>