67e Landelijke Bijeenkomst 29 oktober 2011

Bronbeek was een schot in de roos, met een prachtig programma in een mooie omgeving.

Het programma van vandaag (@SGLO - Archive)

Het programma voor vandaag (@SGLO – Archive)

Met 110 leden was de Landelijke Bijeenkomst goed bezocht (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 - collectie H.M. van Sabben)

Met 110 leden was de Landelijke Bijeenkomst goed bezocht (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 – collectie H.M. van Sabben)

De keuze van de Bestuurscommissie voor Bron-beek op 29 oktober, als locatie voor de 70e Landelijke Bijeenkomst, bleek een schot in de roos. Alle 110 beschikbare plaatsen waren snel vergeven en de deelnemers kunnen terugzien op weer een geslaagde dag.

Henk Welting krijgt de oorkonde uitgereikt voor het Lid van Verdienste (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 - collectie W. Buising)

Henk Welting krijgt de oorkonde uitgereikt voor het Lid van Verdienste (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 – collectie W. Buising)

Erwin van Loo nam de honneurs waar voor de afwezige voorzitter Ivo de Jong en een van zijn eerste daden was de benoeming van Henk Welting tot Lid van Verdienste. Van Harte Henk!

Max Schep tijdens zijn presentatie over 120 (NEI) SQN (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 - collectie H.M. van Sabben)

Max Schep tijdens zijn presentatie over 120 (NEI) SQN (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 – collectie H.M. van Sabben)

Als eerste spreker nam Max Schep ons mee naar Australië en het voormalige Nederlands Nieuw Guinea waar gedurende de jaren ’44-’45 120 Squadron ML-KNIL actief was. Hij toonde ons een heel aardige kijk op wat daar allemaal gebeurde aan de hand van filmbeelden.

Vol belangstelling keken de aanwezige naar de presentatie over de PH-PBY (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 - collectie H.M. van Sabben)

Vol belangstelling keken de aanwezige naar de presentatie over de PH-PBY (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 – collectie H.M. van Sabben)

U-Boaten waren het voornaamste doel van de PBY (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 - collectie H.M. van Sabben)

U-Boaten waren het voornaamste doel van de PBY (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 – collectie H.M. van Sabben)

Daarna was het de beurt aan Peter Versteeg en Prudent Staal van de Stichting Vrienden van de Catalina – Lelystad, die ons deelgenoot maakten van  de niet geringe oorlogsbelevenissen van hun “Cat” in Wo II, inclusief de “kills” van enkele U-Boote. Een echte warveteran dus.

John Manrho tijdens zijn presentatie over IV./JG 54 (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 - collectie H.M. van Sabben)

John Manrho tijdens zijn presentatie over IV./JG 54 (@Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 – collectie H.M. van Sabben)

John Manrho, een van onze Luftwaffe-experts, maakte helder inzichtelijk hoe die Luftwaffe in september 1944 al aan het doodbloeden was aan de hand van de belevenissen van de piloten van IV./JG 54, een eenheid die compleet gedecimeerd werd na enkele dagen bloedige strijd aan het West-front gedurende de operatie Market-Garden.

Na een werkelijk voortreffelijke Indische maaltijd  (wist u dat u op reservering ook privé in de Kumpulan kunt eten?)  was het middagprogramma – op veler verzoek – weer vrij te besteden.

Er werden films vertoond uit de NIMH collectie en het museum Bronbeek was te bezoeken. Velen maakten gebruik de contacten aan te halen, gegevens uit te wisselen, te ruilen of brachten een bezoek aan de altijd aanwezige boekenstand.

Kortom het was weer een geslaagde dag.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>