6 december 1942 – 6 december 2012 70 jaar Operation Oyster

Vandaag 70 jaar geleden, op 6 december 1942, werd operation “Oyster” uitgevoerd. Deze luchtaanval die in de volksmond “Het Sinterklaasbombardement” word genoemd was gericht op de Philips fabrieken in Eindhoven. Deze waren verantwoordelijk voor 1/3 van de radio apparatuur voor de Duitse bezetter. De 47 Ventura’s, 10 Mosquito’s en 36 Bostons vlogen overdag op lage hoogte zonder escorte naar hun doel. 14 toestellen gingen verloren, 3 toestellen moesten bij terugkomst een noodlanding maken en 23 toestellen liepen schade op door een aanvaring met een zwerm vogels. Twee fabriekshallen werden zwaar beschadigd en pas na een halfjaar werd de volledige productie weer gehaald. Ondanks dat de aanval op zondag werd uitgevoerd in een poging het aantal burgerslachtoffers te beperken, kwamen 148 burgers om het leven omdat enkele bommen in de naastgelegen woonwijk vielen.

Detailfoto van het monument (@SGLO – collectie A. van der Heyde)

 

Bloemen tijdens de onthulling van het monument begin 2012 (@SGLO – collectie A. van der Heyde)


Een propagandafilm van Operation Oyster zoals die te vinden is op Youtube, hierin wordt niets gezegd over de prijs die de burgerbevolking betaalde.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>