03/04-01-1943 (SGLO T1970) AVRO Lancaster Mk I W4769 QR-V

Loss Chart on T1970
Day or Night of Operation 3/4 Jan 1943
Operation
Target Essen
Aircraft AVRO Lancaster Mk I
Built by AVRO
c/n or Werknr
Serial or Stammkenzeichen W4769
Call Sign or Verbandskenzeichen QR-V
Name
Unit 61 SQN
Air Force RAF
Take off time 17.21
Airfield Syerston
Crashed at 20.00
Cause of the Crash Exploded in mid air
Crash Location Crashed at Zuiderdijkweg 3 km east of Middenmeer
Province Noord-Holland
Damage
Salvaged by
Salvage date
Wreckage sent to
Source Chorley W.R. Bomber Command Losses 1943 page 14
Additional source Archive H. Welting for location and cause
Last update January 2017
Function Mil Rank Name Hon Mil Reg Age Air Force Cemetery Grave Remark
Pilot P/O. R.H. Bird 139610 RAF Bergen op Zoom 33 A 11 Initially buried at Huisduinen Mil. Cemetery
Flight Engineer Sgt. J. Davis 643447 RAF Bergen op Zoom 33 A 10 Initially buried at Huisduinen Mil. Cemetery
Navigator P/O. H.J.R. Tickle 119747 RAF Bergen op Zoom 33 A 7 Initially buried at Huisduinen Mil. Cemetery
Bomb Aimer Sgt. G.J. Inglis 1052249 RAF Bergen op Zoom 33 A 8 Initially buried at Huisduinen Mil. Cemetery
Wo ag Sgt. R.J. Kee R/86226 RCAF Bergen op Zoom 33 A 9 Initially buried at Huisduinen Mil. Cemetery
Air Gunner Sgt. R.C. Gait 1499876 RAF Bergen op Zoom 30 B 7 Initially buried at Huisduinen Mil. Cemetery
Air Gunner Sgt. L.G. Gunning 139201 RAF Bergen op Zoom 33 A 12 Initially buried at Huisduinen Mil. Cemetery

Bulletin 010 uit november 1975 door Dhr Geluk:

Wie beschikt er over gegevens betreffende een Lancaster, die op 2 januari 1943 boven de Wieringermeer verongelukte en in de omgeving van Middenmeer terecht kwam. Zelf woonde ik op genoemde datum in Medemblik en wij hadden toen een ruim uit zicht op de Wieringermeer en Ijsselmeer. Op die avond hoorden wij een explosie in de lucht en toen wij naar buiten keken zagen wij een grote waaier van allerlei kleuren langzaam naar beneden dalen. Van een luchtgevecht of iets dergelijks hebben wij niets bespeurd. Waarschijnlijk is dit toestel op de heenreis verongelukt. De andere dag vond mijn broer in de Wieringermeer dichtbij Medemblik brokstukken van een vliegtuig, ook een vliegerlaars enz. Verder hebben wij nooit kunnen achterhalen wat de basis van
Het vliegtuig was, doel van de opdracht, wat de oorzaak is geweest van de felle explosie en waar de vliegers begraven zijn. Ter informatie en wellicht aanknopingspunt heb ik nog de vol gende informatie:

Neergeschoten 3-1-1943, tijdstip 20.00 uur bij Middenmeer, type toestel AVRO-Lancaster van de RAF, behorend tot No.6l Squadron, serienummer W4769. Gehele bemanning om het leven gekomen.

Misschien is er iemand die nadere bijzonderheden weet over het verongelukken van dit toestel en misschien is er nog wel een foto of zelfs onderdelen

Bulletin 011 uit december 1975 door Lt.Kol. A.P. de Jong:

De Lancaster W4769 van No. 61 Squadron, die op 3 januari 1943 om 20.00 uur bij Middenmeer neerkwam, behoorde tot een groep Lancasters die deze voornacht doelen in het Ruhrgebied aanvielen. Het toestel was afkomstig van de vliegbasis SYERSTON in Nottinghampshire.

De heer Geluk beschrijft dat niets word bespeurd van een luchtgevecht of “iets dergelijks”; met dat laatste bedoelt hij waarschijnlijk Flak-vuur en andere defensieve actie van de bezetters. Voorts stelde hij dat het vliegtuig vermoedelijk op de heenreis verongelukte.

Ik geloof, dat hij met dat laatste woord (verongelukte) inderdaad in de roos heeft geschoten. De Lancaster was, zoals verondersteld, op de heenweg en in de rapporten van de Duitse legerleiding in Nederland wordt het toestel niet, zoals gebruikelijk, toegeschreven aan een nachtjager of de luchtdoel.
Er was derhalve geen ‘claim’ voor deze kill ingediend. Het rapport van de bezetters spreekt van “Absturz aus unbekannter Ursache”, hetgeen er op duidt, dat ook de Duitsers kennelijk geen oorzaak voor deze crash wisten. Het zal duidelijk zijn, dat als er slechts sprake was van een “probable”, een waarschijnlijke kill door hun eigen nachtjager, dit zeker vermeld zou zijn.

De meest voor de hand liggende conclusie is daarom, dat door een of andere technische oorzaak iets fout is gegaan, dat leidde tot het neerstorten. Omdat de bommenlading nog aan boord was, is de felle explosie ook verklaarbaar. Aangezien alle 7 bemanningsleden zijn omgekomen, zal het hoogst waarschijnlijk wel erg moeilijk zijn om de preciese aanleiding van het mankement te achterhalen. De omgekomen crew bestond uit Inglis, Gait, Bird, Tickle, Tee, Davies en Gunning.

Ook de heer L. Zwaaf Jr levert een bijdrage aan de vraag van de heer Geluk. Hij schrijft:

Lancaster W4769, No 61 Squadron, Sq Code QR, individuele code onbekend. Toestel was gestart van de basis SEYERSTON. Doel: Essen. De bemanning komt voor op de Roll of Honour gepubliceerd op 26 maart 1943 als “ missing believed killed in action” . Er ligt op de Geallieerde begraafplaats te Bergen op Zoom een crew van No 61 Squadron begraven welke omkwam op 3 januari 1943. Mijns inziens kan dit alleen maar de betreffende crew zijn. Hoe ze daar begraven komen weet ik niet. De namen:

Pilot P/O E.H. Bird
Nav. F/O H.J.R. Tickle
Ba. Sgt. G.J. Inglis
WO/AG W.O. R.J. Kee (RCAF)
Fe. Sgt J. Davies
Ag. P/O L.J. Gunning
Ag. Sgt R.C. Gait

Er staat deze nacht slechts ‚1 Lancaster van 61 Squadron als verloren gegaan geboekt. Uit het ooggetuigenverslag van de heer Geluk zou op te maken zijn dat de betreffende kist een Pathfinder was, gezien de “ veelkleurige waaier” na de ontploffing. Bij mijn weten is No 61 Squadron nooit ingedeeld in de P.F.F.-Group. Mogelijk zijn het ook brandbommen geweest. Over de oorzaak van de ontploffing moet ik het antwoord schuldig blijven.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>